HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


 
  Allt inom träns
  Bettguide
 1. Tränsbett  
 2. Stångbett »  
 3. Kombinationsbett »  
 4. Bettlösa alternativ »  
 5. Andra bett »  
  Köpguide hästtransporter
  Köpguide sadel
  Lädervård guide
   

Tränsbett

Ett tränsbett kan bestå av en eller flera metalldelar som sitter mellan två bettringar och är den vanligaste sortens bett.  Tjockleken på bettet kan variera och man anser idag att ett tjockare bett har en skarpare inverkan på hästen än ett tunt bett. Samla bett är alltså att föredra då de dessutom tar mindre plats i hästens mun, (en mun där egentligen inget bett får plats alls).

  • Bridongbett – används tillsammans med en kandarstång och är ett smalt tränsbett. Detta bett är betydligt smalare än de vanliga tränsbetten då det måste få plats två bett i hästens mun. Det finns både två- och tredelade bridongbett.
  • D-ringat tränsbett – ett tränsbett som med fasta D-formade bettringar inte nyper i hästens mungipor och ser även till att bettet inte lika lätt rör sig i sidled. D-ringat träns bett, även kallat D-bett, finns både i två- och tredelad version och kallas i Sverige ibland för ”galopp-bett”.
  • Eggbett – minskar även denna risken att nypa i hästens mungipor genom att ha ovala fasta bettringar. Eggbett finns i två- och tredelad version och anses vara ett väldigt milt bett.
  • Fullcheekbett – baserad på antingen D-ringat bett eller eggbett men skiljer sig då bettet hindras från att glida i sidled tack vare att det har stänger. I Sverige kallas det även ibland för bett med parerstänger. Bett med parerstänger används vanligtvis på unghästar som lär sig svängande tygeltag, på svårstyrda hästar eller på hästar vars bettringar lätt glider in i hästens mun. Fullcheekbettet kan ibland fastna i tränsets sidostycken vilket är en nackdel då detta kan irritera hästen och försämra bettets effekt. Bett med parerstänger finns i två- och tredelad version.
  • Halfcheekbett – har enbart parerstänger under bettringen och är en variant på fullcheekbett. Halfcheekbett har fördelen, i och med att det enbart är ett ”halvt” fullcheekbett, så är risken mindre att parerstängerna ska fastna i tränsets delar. Bettet finns i två och tredelad version.
  • Löpande ringar
  • Oledat/odelat tränsbett – har vanligtvis en svag kurva (s.k. ”tungfrihet”) och är inte delat. Oledade bett har alltså fler brytpunkter än ett delat bett och är därför ofta mildare i och med att bettets tryck fördelas över större yta i munnen. Oledade bett finns med rörliga och fasta bettringar.
  • Tvådelat bett – är delat i två delar i och med att det har en länk i mitten. Tvådelade bett är väldigt vanliga. Den ena delen på bettet är lite längre än den andra, i och med att bettet bara har en länk. Därför är det bra om man vänder på bettet ibland så att den längre delen är på båda sidorna och inte bara samma sida av hästens mun.
  • Tredelat bett – är, precis som namnet antyder, delat i tre delat och har alltså två länkar. I och med att ett tredelat bett har fler brytpunkter anses det vara mildare än ett tvådelat bett. Tredelade träns" target="_blank">bett är symetriska och har blivit allt vanligare på senare tid, bl.a. för att det är mindre risk att hästens tunga kläms.


Här hittar du alla artiklar i guiden:

1. Tränsbett
2. Stångbett »
3. Kombinationsbett »
4. Bettlösa alternativ »
5. Andra bett » 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser