HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


 
  Allt inom träns
  Bettguide
 1. Tränsbett »  
 2. Stångbett  
 3. Kombinationsbett »  
 4. Bettlösa alternativ »  
 5. Andra bett »  
  Köpguide hästtransporter
  Köpguide sadel
  Lädervård guide
   

Stångbett

Stångbett är skarpare än tränsbett i och med att det har en hävstångseffekt på hästens mun. Stångbettets skänklar är räka och löper längs hästens mungipor likt en linje nedåt. Ofta använder man en kindkedja, som går under hästens käke, tillsammans med ett stångbett. Hävstångseffekten blir större i och med att skänklarna blir längre. De flesta stångbett är oledade för att undvika att stångbettet ska slå i hästens gomtak. På stångbett är ”tungfrihet” vanligt så att det är på käken, och inte tungan, som trycker hamnar.

  • Pelhamstång – förenar bridong- och stångeffekten hos de båda betten i ett kandar. Det går att användas med antingen ett delta och en tygel, eller med två tyglar.
  • Kandarstång – bildar tillsammans med ett bridongbett och kindkedja på högre nivå i dressyr ett kandar. (Endast inom dressyrtävlingar i Sverige används kandar på hästar.)
  • Kimblewick – har en större D-formad ring och två mindre hål. Hävstångseffekten är minimal på den stora ringen medan hävstångseffekten är större vid de två mindre hålen.
  • Westernstångbett – stångbett används ofta inom westernridning för att lyckas ha en mycket lätt kontakt mellan ryttarens hand/hängande tyglar och hästens mun. Målet är att bettets skarpa effekt ej ska behöva användas utan att hästen istället ska vara lösgjord och följsam.


Här hittar du alla artiklar i guiden:

1. Tränsbett »
2. Stångbett
3. Kombinationsbett »
4. Bettlösa alternativ »
5. Andra bett »



 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser