HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


  Hästraser i Sverige
  Appaloosa »
  Arabiskt fullblod »
  Ardenner »
  Connemara »
  Engelskt fullblod »
  Fjordhäst »
  Frieserhäst »
  Haflinger »
  Islandshäst »
  Lipizzaner »
  New Forest »
  Russ
 
   

Russ

Russ, även kallad gotlandsruss, är den enda ursvenska hästrasen. Det var över inlandsisen för över 10 000 år sedan som russet kom till Gotland. Russet levde vilt på Gotland ända fram till 1800-talet då befolkningen började hägna in marker. Gotlandsrusset var under 1930-talet utrotningshotad men räddades då man insåg värdet av detta svenska historiska djur. Som värst fanns endast ett tretiotal hästar kvar. Russets kulturhistoriska betydelse är än idag uppmärksammad och på Gotland hålls det idag en flock Russ hästar på Lojsta hed. I flocken finns en premierad hingst bland stona som varje tredje år byts ut för att bevara det vilda ursprunget inom rasen.

Hästrasen är uppskattat, inte bara över hela Sverige, utan också i andra delar av världen då russet primärt används som tävlingshäst och ridponny, (men den gör sig också bra inom dressyr och hoppning). Gotlandsrusset är ett mycket vanligt inslag på de flesta ridskolor, där russet varit den häst som de flesta ridskolelever suttit upp på först. År 1967 bildades Svenska Russavelsföreningen, SRAF.

Hästen har en mankhöjd mellan 115-130 cm och är en stark och uthållig häst. Gotlandsrusset är tillåtet i alla färger utom helabino, black, skimmel eller dorsalskäck. Russet är en intelligent häst med ett stabilt psyke.

 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser