HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


  Hästraser i Sverige
  Appaloosa »
  Arabiskt fullblod »
  Ardenner »
  Connemara »
  Engelskt fullblod »
  Fjordhäst »
  Frieserhäst »
  Haflinger »
  Islandshäst
  Lipizzaner »
  New Forest »
  Russ »
 
   

Islandshäst
Islandshäst är en hästras vars historia och bakgrund inte liknar någon annan hästras. Islandshästar härstammar från då vikingarna på 800-talet landsteg Island tillsammans med sina hästar. Dessa hästar som de hade fört med sig hade en oerhörd förmåga att klara av Islands hårda väder och klimat och syntes mycket välanpassad för Islands natur. Då Island saknade vägar var enda transportmöjligheten att rida på sina hästar. Alltinget förbjöd då all import av hästar till Island, likaså fick inte heller någon islandshäst återvända om den en gång lämnat Island, detta för att skydda islandshästens renhet. Därav är islandshästar en av de få raser som inte påverkats av andra raser genom avling för speciella egenskapers skull.

Islandshästen är en av få hästar som behärskar alla de fem gångarterna; skritt, tölt, galopp, trav och passgång. Då järnväg aldrig varit aktuellt på Island har islandshästens betydelse varit stor för islänningarna. Det visade sig extra tydligt när bilen introducerades på Island då man (fast i något mindre skala) fortfarande använde sig av islandshästar som transportmedel.

Hästrasen är mycket populär även utanför Island, ett exempel på dess popularitet är att det vartannat år hålls VM för Islandshästar. I Sverige är det den mest ökande hästras under 1990-talet. År 1975 bildades Svenska Islandshästföreningen, SIF.
Islandshästar har en mankhöjd på mellan 125-145 cm och är trots sin storlekt, en mycket stark och uthållig häst. Hästarna får vandra i flock upp tills de är mellan 4-5 år då de börjar tränas upp. Denna ”utbildning” tar i regler mellan 3-4 år, därav räknas inte en islandshäst till att vara färdig utbildad förrän den är 8 år. Hästen är en kompakt häst som har starka hovar och en yvig man. Islandshästar förekommer i alla färger.

 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser