HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


  Hästraser i Sverige
  Appaloosa »
  Arabiskt fullblod »
  Ardenner »
  Connemara »
  Engelskt fullblod »
  Fjordhäst »
  Frieserhäst »
  Haflinger
  Islandshäst »
  Lipizzaner »
  New Forest »
  Russ »
 
   

Haflinger




Haflinger är en mångsidig hästras som härstammar från Sydtyrolen, (idag tillhörande Italien). Haflingerhästar gjorde sig mycket lämpliga i de bergiga landskapet och har haft stor betydelse för människorna som bott där. Hästen användes bl a som dragare, rid häst och packhäst. Rasen har, liksom många andra hästraser, påverkats av arabsikt fullblod som gjort haflinger till en något mer ädlare häst jämfört med andra arbets- och bergshästar. Denna inblandning av arabblod har medfört spekulationer ifall haflingerhästar är varm- eller kallblod, (modern forskning har dock visat att hästrasen bör klassas om varmblod då den har med gemensamt med varmblodiga än kallblodiga hästar).Rasen fanns från början i många olika färger, men sedan år 1904 då den första avelsföreningen grundades sorterades samtliga färger bort fram tills endast fux färgade hästar återstod. Idag ser vi därför haflingerhästen som fuxar med vit (eller ljus) man.

Efter första världeskriget upphörde nästintill all avel av haflinger och den hotades av utrotning men rasen räddades då folk insåg förlusten av att låta hästen dö ut. Hästens popularitet ökade kraftigt då tyrolen blev poppis som turistmål och många turister upptäckte denna charmiga häst. Idag finns ca 250 000 haflinger runt om i världen. Svenska haflingerföreingen bildades 1987, och i Sverige används den främst till körning, lätt skogs- eller jordburksarbete, hoppning och fritidsridning.

Haflingerhästen är som sagt alltid fux med vid (eller ljus) man och svans med en mankhöjd på mellan 135-140 cm. Karaktäristiska egenskaper för hästen är ett gott temperament, den är tålig och stark.





 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser