HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


  Hästraser i Sverige
  Appaloosa »
  Arabiskt fullblod »
  Ardenner »
  Connemara »
  Engelskt fullblod »
  Fjordhäst »
  Frieserhäst
  Haflinger »
  Islandshäst »
  Lipizzaner »
  New Forest »
  Russ »
 
   

Frieserhäst
Frieserhäst är en av europas äldsta hästraser, med sitt ursprung från den del av Nederländerna (Holland) som kallas för Friesland. Förr användes frieserhästen främst inom krig som stridshäst, men också inom jordbruk. Hästrasens utseende förädlades något under korstågen då frieserhästar korsades med bl a arabiska fullblod. Hästen har en starkt psyke, något som var mycket eftertraktat bland dåtidens riddare. Att hästrasen dessutom var stark nog att orka bära riddarnas tunga rustningar gjorde den ännu mer lämplig som stridshäst under korstågen.

I modern tid har friserhästarna varit utrotningshostade vid två tillfällen, i början av 1900-talet då endast ett fåtal hingstar fanns kvar. Rasen lyckades räddas och växte i antal fram till 1960-talet då den ännu en gång  stod på kanten att bli utrotade, denna gång p g a traktorns introduktion inom jordbruket.

Idag är frieserhästen en populär ras och faktiskt en av de få hästraser som har en högre efterfrågan än tillgång. Den används främst inom körning, dressyr och cirkus. I Sverige finns ett 70-tal hästar och 1992 bildades Svenska Frieserhästföreningen.
Dess mankhöjd mäter mellan 150-165 cm, och bortsett från möjligen några vita strån i pannan är alltid kolsvart, något som många imponeras av. Hästen har ett pampigt utseende och är en mycket högrest häst vars goda temperament och goda arbetsvilja gjort den till en mycket populär cirkushäst.

 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser