HotelSpecials.se
HÄSTANNONSER.NET
- Sveriges sökmotor för hästannonser och hästföretag
 
Hästar & tillbehör säljes   Hästtillbehör & utrustning säljes   Medryttare & foderhästar   Stallplatser & bete   Hästtillbehör branschregister
  Guider
  Hästraser
  Om oss
Köpa Båt?
Här hittar du alla båtannonser >>
HotelSpecials.se


  Hästraser i Sverige
  Appaloosa »
  Arabiskt fullblod »
  Ardenner »
  Connemara »
  Engelskt fullblod »
  Fjordhäst
  Frieserhäst »
  Haflinger »
  Islandshäst »
  Lipizzaner »
  New Forest »
  Russ »
 
   

Fjordhäst
Fjordhäst är en väldigt gammal hästras som härstammar från Norge, Vestlandet, ”de stora fjordarnas land”, och därför även för Vestlandhästen. Fjordhästen (muntligt även känd som fjording) användes redan på Vikingatiden då den användes främst som transportmedel men också inom vissa typer av arbeten så som jordbruk. Trots hästens gamla ursprung har den än idag lyckats behålla ett antal urgamla kännetecken så som den blacka färgen.

Fjordhästens, eller fjordingens om man så vill utrycka sig, förfäder var de hästar som kom till Norden efter att istäcket som belamrat de nordiska länderna hade dragit sig tillbaka. Precis som vikingarna konstaterade är fjordhästen en mycket bra draghäst då det är en relativt liten häst, 135-145 cm i mankhöjd (viktigt att notera att hästen inte klassas som en ponny trots sin låga höjd). I dagens samhäll används hästen fortfarande inom skog- och jordbruk och även till ridning. År 1961 bildades föreningen Fjordhästföreningen (SFF) i Sverige.

Som tidigare nämnt har fjordingen en mankhöjd på ca 135-145 cm (övre gräns saknas), med ljusbrunblack som vanligaste färgen. Manen, som är klippt ståndman, är blandad ljus och mörk (likaså svansen) och sitter på en grov och muskulös hals. Fjordhästen är robust och står på gärnsen mellan kall- och varmblod.

 
Butiker Foder och hö Hästtransporter och fordon Hovslageri och hästhälsa Kläder och skor Rid och hästutrustning Ridbana och manege Stall och box Stängsel och hage Tjänster Trav och körning
Sitemap Alla hästannonser